KPI Nasıl Oluşturulur?

Şirket takım ve bireysel hedefler olmak üzere 3 tip KPI vardır.

  1. KPI oluşturmak için Hedefler içerisinde yer alan KPI alanında yer alan Yeni KPI butonununu ya da uygulamada profilinizin solunda yer alan oluştur butonunu kullanınız:


  1. KPI Tipi: Şirket hedefi ise şirket hedefi seçiniz ya da şirketinizde yer alan takımlardan birini seçerek takım hedefi oluşturabilirsiniz:

  1. KPI Kategorisi: Yönetici paneline tanımlanan kategorilerden dilediğiniz kategoriyi seçebilirsiniz. Rapor hazırlarken, filtreleme yaparken ya da performans hedef ağırlıklarını belirlerken KPI kategorileri faydalı olacaktır.

  1. Hedef adınızı belirleyin ve hedefiniz ile ilgili açıklamanız varsa açıklama alanına girin:

  2. Hedef ilerleme yöntemini seçiniz.

  • Otomatik: KPI ilerlemesi otomatik olarak görev ve projelerinizin ilerlemesine göre hesaplanır.

  • Manuel: Belirlediğiniz aralıklarda gireceğiniz check-inler KPI'ınızın ilerlemesini sağlar.

  • KPI'ların toplamı: Alt KPI'ların ilerlemesinin toplamı ana KPI ilerlemesini sağlar. Örneğin bölgesel satış adetlerinden toplam satış adedini hesaplayabilirsiniz.

  • KPI'ların ortalaması: Alt KPI'ların ilerlemesinin ortalaması ana KPI ilerlemesini sağlar. Örneğin aylık karlılıklarının ortalamasından yıllık ortalama karlılığı hesaplayabilirsiniz.

  • Veri Kaynağı: Zapier üzerinden 4.500 platformdan verilerinizi belirli aralıklarda getirilmesini sağlayarak KPI ilerlemesinin otomatik ilerlemesini sağlayabilirsiniz.

  1. Check-in Hatırlatma: Manuel check-in yapacağınız hedeflerde sistem tarafından hem uygulama içi bildirim hem de mail olarak bildirim alacağınız periyotları seçebilirsiniz. Örneğin aylık checkin yapacaksanız ilk önce hangi ayda check-in yapacağınızı sonra da ayın hangi gününde check-in yapacağınızı seçmelisiniz.

  1. Check-in Bildirimi Alacak Kişiler: KPI'ları oluşturan kişi ve sorumlu kişiler farklı olduğunda check-in bildirimi hem KPI oluşturan kişiye hem de sorumlu kişiye gider. Eğer KPI oluşturan kişi olarak check-in bildirimi almak istemiyorsanız o kişinin üzerini tıklayarak bildirim alacak kişilerden çıkartmanız gerekir. Bildirim almayacak kişilerin ikonlarının altındaki tik kalkar.

  1. Hedef tipini seçiniz: Sayısal, yüzde ya da para birimi seçebilirsiniz. Bir KPI'ın sayısal olmaması durumunda başlangıç ve hedef değerlerini 0-1 ya da %0-%100 seçebilirsiniz. Hedef Metrik:

Artan: Gerçekleşen değer artış gösterdikçe başarı hesaplanır. Başlangıç değeri hedef değerinden düşüktür

Azalan: Gerçekleşen değer azalış gösterdikçe başarı hesaplanır. Başlangıç değeri hedef değerinden büyüktür.

  1. Başlangıç - Bitiş Tarihi: KPI'nız için başlangıç ve bitiş tarihi seçmelisiniz. Örneğin 1 yıllık KPI için başlangıç 1 Ocak, bitiş 31 Aralık seçebilirsiniz.

  2. Check-in Tipi:
  • Check-in Değerlerini Topla: Belirlediğiniz periyotlarda sisteme gireceğiniz check-in değerlerinin toplanarak güncel değerinin hesaplanmasını sağlar. Örneğin her hafta 100 adet satış yaptınız ve check-in değeri olarak 100 girdiniz, 4 hafta sonunda güncel gerçekleşen değer 400 olur.
  • Son Check-in Değerini Al: Belirlediğiniz periyotlarda sisteme gireceğiniz check-in değerlerinin toplanarak güncel değerinin hesaplanmasını sağlar. Örneğin her hafta 100 adet satış yaptınız ve check-in değeri olarak 100 girdiniz, 4 hafta sonunda güncel gerçekleşen değer 400 olur.

  1. Bağlantılı OKR'ler: Eğer OKR'lere de sahipseniz ve OKR içerisine dahil etmediğiniz hedeflerinizi KPI olarak giriyorsanız yüksek bir Objective ile bağlayarak motivasyon sağlayabilirsiniz.

  1. KPI'larınız gizli OKR olarak açılır, KP'larınızın organizasyondaki herkes tarafından görülmesini istiyorsanız herkese açık seçiniz.

Did this answer your question? Thanks for the feedback There was a problem submitting your feedback. Please try again later.

Still need help? Contact Us Contact Us